Zet de ketel op 55°C


Is je woning geïsoleerd en wil je verder verduurzamen? Zet de aanvoertemperatuur van je ketel dan lager temperatuur om efficiënter te verwarmen. De ketel staat standaard op 80 graden.

Op 55°C blijft het met ventilatoren onder de radiatoren comfortabel warm. Zo bespaart u gas en ziet u of uw woning klaar is voor een hybride warmtepomp.

Hoe werkt het?

Wanneer een woning redelijk is geïsoleerd, dan hebben de radiatoren minder capaciteit nodig om de woning te verwarmen en kan de aanvoertemperatuur van de cv ketel naar 65°C of lager. Zie www.zetmop60.nl.

Blijft het comfortabel in huis? Dan kunt u met ventilatoren onder de radiatoren de cv verlagen naar 55°C. Mocht het heel koud zijn, dan kan de aanvoertemperatuur hoger worden gezet. Ventilatoren van Speedcomfort en Heatfan zijn het meest effectief bij plaatradiatoren met twee of drie rijen lamellen (type 22 en 33).

Bewoners die eerder mee deden, hadden meestal 20 ventilatoren. Zij merkten een snellere warmte verspreiding en bespaarden gemiddeld 20% gas. Niet alleen de lagere aanvoertemperatuur, maar ook kleine isolatiemaatregelen en meer alertheid op de temperatuur in de woning droegen hieraan bij.

Voor meer informatie zie de podcast Zet de ketel op 55