Groengroep


De duurzaamheid en kwaliteit van een wijk wordt bepaald door zonnepanelen en electrische deelauto’s enerzijds en anderzijds door sociale relaties, groenvoorzieningen, aanwezigheid van vogels en insekten, van bloemen, van geveltuintjes, de manier waarop een wijk met het regenwater omgaat, het opruimen van zwerfplastic en zwerfafval, enz. De groengroep zet zich in om op eigen initiatief, op initieatief van bewoners of door zich aan te sluiten bij plannen van andere organisaties deze tweede poot van duurzaamheid en kwaliteit van de wijk te versterken. Hieronder zijn een paar activiteiten van de groengroep in de Regentessewijk.

Bijenkasten in de Verademing

Een recente bijdrage is het samen met imker Barend realiseren van een bijenkast met drie korven in het park De Verademing. Op de buurtcamping in augustus 2019 zijn de eerste 80 potjes honing verkocht, honing uit eigen buurt! Voor geinteresseerden geeft imker Barend op donderdag 11 juni in het pand van Wij Weimar informatie over bijen, korven en honing, geeft tips om een eigen korf te beginnen, beantwoordt vragen, enz. (verdere info op de website van Wij Weimar)

Regentonnen

Wijkbewoners hebben voor een zeer zacht prijsje een mooie regenton kunnen kopen (E 15,- in plaats van 75,-). Samen met Kopgroep 2030 zijn in 2019 170 regentonnen geplaatst, financiering is geregeld via Kopgroep 2030, Duurzaam Den Haag, Hoogheemraadschap en de gemeente Den Haag. Een grote hoeveelheid regenwater is hierdoor nuttig gebruikt en niet zonder meer het riool in gelopen.

Composthopen in de Verademing

Samen met de compostbakker en gefinancierd door de Coperatie Zon der Gaslaan (zonnepanelen op sporthal in de Gaslaan) is een compostbak geplaatst, een groep van 20 buurtbewoners zorgen voor onderhoud en de compostverwerking. Zie ook deze pagina op de website van Verademing Groen.

Plastic ridders

Iedere eerste zondag van de maand gaat een groep buurtbewoners met prikkers en grijpers een rondje maken om zwerfvuil, plastic, blikjes te verzamelen. Toch wel zo’n 30 à 40 kilo of te wel 8 à 10 vuilniszakken per keer.

Buurttuintjes

Op veel plekken in de wijk zijn kleinere braakliggende stukken met hooguit wat “anti-hufter-groen”, een verzamelplaats voor fietswrakken, afgedankte fornuizen en zwerfvuil. Van deze stukken zijn prima buurttuinen te maken; een eerste is aangelegd tegenover de sporthal op de Gaslaan. We hebben nu het oog laten vallen op de walkant aan de Suezkade. Een soort buurttuin is de honey-highway die langs het hek van de tenniscourt en het binnenterreintje op het Park de Verademing is gepland.

Green graffiti

Sinds kort is er een niet georganiseeerde groep Groene Regentessers die altijd wel zaadjes van stokrozen, zonnebloemen of ander poot- en zaaispul bij zich hebben. Zij speuren naar kleine vergeten hoekjes en planten daar een klein beetje natuur.

Geveltuintjes

We helpen Duurzaam Den Haag en de organisatie Steenbreek bij het aanleggen van geveluintjes. Hup, stoeptegel eruit, plant erin en weer is de wijk wat groener.

Moestuin bij het Drieluik

Toen de Groene Regentes in het begin als groep bijeen kwam was het aanleggen van een gemeenschappelijke moestuin voor het Drieluik een eerste stap,

Het zelf verbouwen van je groenten heeft namelijk een aantal voordelen. Zo hoeft het voedsel niet over vele duizenden kilometers getransporteerd te worden. Voor de moestuin bij het Drieluik betekende dat lekker eten uit je eigen buurt. Met dat het Drieluik sluit is helaas niet bekend wat er nu met die moestuin gaat gebeuren.

Er zijn nog veel niet uitgevoerde plannen, rijp en groen. Meehelpen? Zelf een plan? Neem contact op met De Groene Regentes via één van onze kanalen zoals hieronder te vinden.