Zon der Gaslaan (gerealiseerd)

Inleiding

Op de sporthal van de gaslaan zijn 240 zonnepanelen geplaatst. Deze panelen zijn gekocht door vele buurtbewoners en geplaatst door de coöperatie Zon der Gaslaan. Deze coöperatie is opgericht door een actieve groep buurtbewoners van de Groene Regentes.

Doordat de zonnepanelen zijn aangelegd onder regie van de coöperatie hoeven de kopers zich niet druk te maken over de technische en financiële details terwijl ze wel genieten van de duurzame opbrengsten.

Videopresentatie die is getoond op de informatieavond van het project Zon der Gaslaan.

De zonnepanelen waren in recordtempo uitverkocht. Zie de grafiek hieronder voor de opbrengst.

Statuten coöperatieve Zon der Gaslaan UA

Op 13 april 2015 is de Coöperatieve Zon der Gaslaan UA opgericht. Deze coöperatie heeft tot doel de realisatie, installatie en exploitatie van een zonnepanelen installatie op de Sporthal van de Gaslaan. Deelnemers worden automatisch lid van deze coöperatie. De statuten zijn hier in te zien en te downloaden.

 De coöperatie

Het project werd gerealiseerd door de coöperatie de Zon der Gaslaan. Een coöperatie is een soort vereniging van eigenaars. Iedereen die 1 of meerdere zonnepanelen aankocht werd automatisch lid van de coöperatie.

De coöperatie is eigenaar van de panelen. U wordt lid van de coöperatie op het moment dat u investeert in een paneel. Daarmee wordt u mede-eigenaar van het zonnepark naar rato van het aantal panelen waarin u investeert. De opbrengsten van de zonnepanelen worden naar rato van het aantal afgenomen zonnepanelen verdeeld.

Voorbeeld: Er worden in totaal 500 panelen gerealiseerd en u heeft 5 panelen gekocht, dat is 1% van het totaal. Aan het eind van het jaar krijgt u dus 1% van de totale opbrengst van het zonnepark.

De kosten

Deelnemers kochten een aandeel in de coöperatie. Een aandeel komt overeen met een zonnepaneel. Een aandeel / zonnepaneel kostte 375 Euro kosten. Deelnemers konden zoveel aandelen / zonnepanelen kopen als dat ze wilden.

De opbrengsten

De opbrengsten hangen natuurlijk af van het weer. Een paneel heeft een afmeting van ongeveer 1,60 x 1,00 meter en levert een maximaal vermogen van 250 Watt. Op basis van een vuistregel zal dit paneel ongeveer 225 KWH per jaar aan energie opleveren.

Als we uitgaan van een gemiddeld gebruik van 3.340 KWH per jaar van een gemiddeld Nederlands huishouden, heb je 3.340 / 225 = 15 panelen nodig om energie neutraal te zijn.

Wanneer heb ik mijn investering eruit?

Onder de huidige omstandigheden schatten we in dat de investering in circa 13 jaar na de stat zijn terugverdiend. De zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Dus het is naast een goede investering voor de duurzaamheid in de wijk, ook financieel een prima keuze mee te doen, want nadat de investering is terugverdiend, leveren de panelen nog ruim 10 jaar stroom.

Als je zelf panelen op je dak kunt leggen, heb je de investering sneller terugverdiend, kijk daarvoor naar onze actie zonnepanelen op eigen dak. Dat moet je zeker doen. Dit project is bedoeld voor mensen die de rompslomp niet willen, geen (geschikt) dak hebben, het gewoon leuk vinden of andere motieven hebben om onze wijk te helpen verduurzamen.

Inspraak

Ieder lid van de cooperatie heeft evenveel invloed. We willen dus niet dat iemand die meer geld kan besteden aan zonnepanelen, meer te zeggen heeft dan iemand die van een bescheiden inkomen net 1 of 2 zonnepanelen koopt. Als bedrijf, kleine of grote zelfstandige, Vereniging van Eigenaars (VVE) of ZZP’er kan je even goed zonnepanelen bij ons kopen en lid worden van de cooperatie. Maar ook dan geldt: 1 lid, 1 stem.

Voorwaarden om mee te doen

Een project als dit is voor iedereen die mee wil doen. Sinds de Groene Regentes op 31 maart 2015 de beschikking voor SDE subsidie ontving is er geen zogenaamde postcodegrens. Het blijft natuurlijk een wijkinitiatief, want de Sporthal staat immers in de Gaslaan. Daar wordt straks de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Maar deelnemers uit andere wijken of andere steden, zijn van harte welkom zich in te schrijven. Ook ondernemers kunnen meedoen. Het maakt niet uit hoeveel energie je zelf verbruikt en het maakt ook niet uit welke energieleverancier je hebt.

Planning (gerealiseerd)

Het is de planning dat de zonnepanelen eind mei 2015 gerealiseerd zijn.