Initiatiefnemers

Het begon met de Zon der Gaslaan

En dit zijn de initiatiefnemers van destijds. De Groene Regentes is een initiatief dat veel meer mensen in beweging brengt. Deze initiatiefnemers zijn daarin niet meer de enigen, maar samen staan we sterk en maken we het verschil.

Bastiaan de Jong

Ik woon nu sinds 5 jaar in het Haagse en in het Regentessekwartier. Vorig jaar heb ik een kluswoning in de voormalige Kepplerschool in het Valkenboskwartier gekocht. Na al het ontwerpen, weer opnieuw ontwerpen en daarna toch weer iets veranderen, de vergunningen en financiering begint nu eindelijk het echte werk. Ik hoop er voor de zomervakantie te wonen!

In de Groene Regentes werken buurtbewoners aan het duurzamer maken van hun wijk. Dat vind ik het mooie. We hoeven niet te wachten op de overheid, multinationals en energiereuzen. We kunnen zelf op buurtniveau iets betekenen. Dit geldt volgens mij overigens niet alleen voor duurzaamheid maar ook voor bijvoorbeeld de zorg, een onderwerp waar ik als ambtenaar bij de gemeente Den Haag aan werk.

bastiaan@groeneregentes.nl

Charlotte van Slagmaat

Charlotte van Slagmaat woont aan de Conradkade in het Regentessekwartier. Ze werkt in het dagelijks leven als beleidsmedewerker lokaal klimaat bij het ministerie van Infrastructuur en milieu.

charlotte@groeneregentes.nl

Conny Voordendag

Conny Voordendag, geboren in 1960, en woont sinds 1983 in Den Haag en ruim 20 jaar in de Regentessewijk. In de jaren ’90 werkte ik bij Global Action Plan Nederland en verspreidden we het EcoTeam Programma in o.a. Den Haag. Sindsdien is duurzame energie een hobby. Extra leuk om dit met wijkgenoten te delen.

conny@groeneregentes.nl

Wim Schutten

Wim Schutten, geboren 1958, twee volwassen kinderen en samenwonend met Conny aan de Galileïstraat 95. In 1981 had ik een eigen tuin van wel 40 meter lang die ik zelf met de hand had omgespit. Ik verbouwde daar eigen aardappelen en groenten, had kippen voor de eieren en konijnen voor de lol, want ik was vegetarisch.

Dit alles compleet met lang haar, baard en pijp. Zoals dat toen gebruikelijk was.
In die tijd heb ik wel eens nagedacht over een eigen windmolen voor je eigen elektriciteit. Je had daarvoor een beschrijving in een boekje van de “Kleine Aarde”, vanzelfsprekend gedrukt op groezelig kringloop papier. Het is er niet van gekomen .

Jaren later na diverse hypotheken, carrière, leasauto’s, kinderen die geboren werden en het huis weer verlieten, zie ik dat die ideeën van de jaren 70 en 80 weer terug zijn. Weliswaar in een ander jasje, maar toch.

Je eigen elektriciteit opwekken op een plek die je zelf kunt bezoeken, die je zelf geregeld hebt en je minder afhankelijk maakt van abstracte bonus gedreven organisaties. Met de technologie van vandaag waarbij je met je eigen smartphone, je eigen zonnepanelen kunt volgen en elke dag bij mooi weer geniet van een top opbrengst. Dat vind ik leuk.

wim@groenregentes.nl

Sonja van der Eijk

Sonja woont sinds 2004 op de Suezkade. Zo’n oud huis, met een paneel-onvriendelijk dak. Een aantal buren in nieuwe huizen heb ik geholpen met de aanschaf van zonnepanelen. En met het dak van de Sporthal hoop ik dan ook eindelijk zelf panelen te hebben. Meer duurzaamheid en groen in de wijk kunnen we best zelf regelen. Kippen, dat lijkt met een leuk volgend project.

sonja@groeneregentes.nl

Gerald van Es

Gerald van Es is leraar wiskunde en woont in de Galileistraat in het Regentesse-Valkenboskwartier.

gerald@groeneregentes.nl

Guido Beauchez

Ik woon met mijn vriendin al 28 jaar in de Galileistraat en beschouw me een veteraan van het Valkenbos. Onze twee kinderen zijn er geboren, beiden studeren nog. De Galileistraat vind ik de mooiste straat van onze wijk en onze wijk de leukste van Den Haag. Toen wij hier kwamen wonen in 1987 was die echter lang niet zo vitaal en veelzijdig als nu. Ik ben zelf, als bestuurslid, eerder betrokken geweest bij de start van Theater De Regentes, eind jaren 90. Emma’s Hof waar Conny bij betrokken is volgde 10 jaar later. En nu dus de Groene Regentes als volgend buurtproject Beroepshalve werk ik als fondsenwerver voor cultuur organisaties, zit ik in enkele besturen en probeer ik met anderen nieuwe natuurgebieden te ontwikkelen in Zuid en Oost Europa. Ook ben ik lid van de Haagse Stadswijngaard in Laak, waar ik zo’n 20 druiven stokken heb staan. Als alles.

guido@groeneregentes.nl

Jeroen Boon

Urbane kruisbestuiver, verbinder en sociaal ondernemer met passie voor een door bewoners gestuurde duurzame wijkontwikkeling. Ik ben daarom vanuit de Fultonstraat waar ik woon in mijn wijk Regentesse Valkenboskwartier betrokken bij allerlei sociale en groene initiatieven, o.a. het Buurt en Kerkhuis de Bethel, Rijk in je Wijk en de Groene Regentes.

Steeds meer burgers en ondernemers nemen zelf het initiatief voor het gezamenlijk oplossen van maatschappelijke vraagstukken in hun directe leefomgeving, initiatief dat verder gaat dan de vrijwillige inzet bij verenigingen en maatschappelijke organisaties. Zo ontstaan de laatste tijd nieuwe gemeenschappelijk gedragen ondernemingen, zoals lokale coöperaties rondom energie/voedsel/zorg waarin maatschappelijke doelstellingen voorop staan, naast economisch rendement. Iedereen kent hier inmiddels wel voorbeelden van.

Vanuit mijn bedrijf Kiemkracht hou ik mij bezig met advisering en ondersteuning van dit soort initiatieven in relatie tot verbinding met onderwijs en onderzoek. Ik betrek daarin graag de maatschappelijke trends; zoals de opkomst van stadslandbouw, sociaal ondernemerschap, circulaire- en deeleconomie. Op aanvraag geef ik hierover presentaties, workshops en/of gastlessen.

Meer informatie: about.me/jeroen.boon
jeroen@groeneregentes.nl