Het waterzakken-plan


Enige jaren geleden is er vanuit de Groene Regentes en Kopgroep 2030 een actie georganiseerd waarbij bewoners een regenton met een capaciteit van 100 liter konden kopen voor 15 euro. De lage prijs was mogelijk door een combinatie kwantumkorting en subsidies van Hoogheemraadschap Delfland en Gemeente Den Haag. Uiteindelijk zijn er met deze actie 170 tonnen in onze wijk weggezet.

Ons plan

We gaan een stap verder en proberen hetzelfde te doen met de waterzakken van JustNimbus die per zak 4.500 liter water opslaan, genoeg voor het jaarverbruik van de tuin, toilet en wasmachine van een gemiddeld gezin. Het principe is eenvoudig: regenwater opvangen, waterzak in kruipruimte, pompje en wat extra leidingen.

Een waterzak in de kruipruimte

De voordelen

  • Door klimaatverandering wordt drinkwater steeds schaarser. Regenwater gebruiken is goed voor het milieu, bespaart energie, verlaagt de druk op de riolen en ook je eigen ecologische voetafdruk. Met dit regenwatersysteem gebruik je zo’n 50% minder drinkwater! En ook je kleding en wasmachine worden gespaard, door de zachte eigenschappen van regenwater. Een regenwatersysteem past dan ook uitstekend in elk huishouden dat wil verduurzamen. (50% minder drinkwater, 50% minder schoonmaakmiddel).
  • Financiële besparing, maar gezien de aanschafprijs is het geen financieel renderende investering. Het levert gemak en een beter milieu.

De kosten (en baten)

Het waterzaksysteem kost globaal €3.000,- (inclusief installatie en BTW). We proberen subsidies en kortingen te krijgen (bijvoorbeeld een kwantumkorting €500,- en gemeentelijke subsidie en subsidie waterschap van mogelijk elk €200,- waterschap € 200,- en indien mogelijk aanvullende subsidies van Fonds 1818 of Zon Der Gaslaan €100,-). We schatten in dat we daarmee de globale prijs rond de €2.000,- kunnen gaan krijgen.

Per woning kan dit verschillen door speciale wensen (extra aansluitingen, aansluitingen op verdieping, enz) en per woning wordt een aparte offerte gemaakt. Maar globaal bij een standaarduitvoering rekenen we op €2.000,- per woning.

Besparing in de toekomst: drinkwaterprijs € 1,- tot € 2,- per m3 (afhankelijk van doorberekening van toeslag, gemeentelijke belasting, BTW) , bij gebruik van 50m3 per persoon per jaar; globaal per huishouden van twee personen is de besparing €100,- per jaar. Daarnaast 50% besparing op schoonmaakmiddelen